Simon Nyström – en av de ensamma

Jag heter Simon Nyström och bloggar på SimonNystrom.com. Under de senaste två åren tjatat ihjäl er om smslån, men går på avvänjning… Jag skrattade gott åt bloggposten med de olika SEO-personligheterna och tycker att om man ska basha är det lika bra att basha så många det bara går, vilket bloggposten lyckades med. Jag är själv någon slags hybrid och kan plocka ihop flera olika personligheter för olika perioder under de år jag jobbat. Det som stämmer bäst överens med mig är nog i slutändan ”den ensamma”. Faktum är att det är ganska läskigt när jag tänker efter… Även om jag varit anställd i 6 år av dessa 10 så har jag mer eller mindre jobbat hemifrån en stor del av tiden. Jag ljuger inte om jag säger att jag suttit och jobbat på en skruttig trästol i 5 av dessa år. Träsmak någon?

stol

Hur är det att vara ensam?

”Att skapa webbplatser började som en hobby för många år sedan när den ensamma fick lite tid över på gymnasiet, sen var hen fast.”

Att skapa webbplatser började som en hobby när jag var ungefär 26 år. Jag tjänade ungefär 2,50: – på den första webbplatsen – och jag var helt fast! ☺

”… nu sitter den ensamma hemma och försörjer sig på affiliate.”

Med den andra webbplatsen tajmade jag pokerboomen perfekt och var en av få som hade en komplett pokerguide. Livet skulle börja leka, men spelmonopolet var däremot inte att leka med så jag sålde billigt illa kvickt och förvandlades omedelbart till en hybrid av ”den anställda”, ”den tysta” och ”den ensamme”. Jag trivdes till 100 % med jobbet och hade alltid gott om frihet så det fanns aldrig något att klaga på. Visst kan man ibland fundera på vad som hade hänt om man hade lite mer skills på den tiden.

”…ibland när den ensamma känner sig för ensam skriver hen transparenta blogginlägg om ett noga utvalt projekt.”

Kändes väl som att det var skräddarsytt för att ge mig en käftsmäll angående mitt projekt om smslån ☺. Den satt fint.

”Den ensamma tycker ofta att det är ensamt att sitta hemma själv om dagarna och har länge funderat på att försöka få en anställning.”

Det var faktiskt just det ensamma som lockade från första början och jag kan nog aldrig bli less på just detta. Att sitta och jobba i lugn och ro, tjäna pengar utan att bli störd och utan att behöva övertala någon. På nätet tar folk sina egna beslut utan att du behöver tjata och det är väldigt skönt. Det gäller bara att lägga fram saker på rätt sätt och bli klar med vad man har att säga.

Jag letar inte en anställning men tycker att det är viktig att jobba på ett sätt så att man lär sig saker som är tidsbeständiga för att se till att man har en viss anställningspotential om villkoren skulle ändras. Att kombinera ensam med ”bortglömd” vore en kass strategi.

Överlag så skiljer jag mig nog ganska mycket åt den vanlige ensamme eftersom jag hellre gör ett projekt bra än skapar massor av webbplatser. De som vet vem jag är blir nog förvånade över att jag inte har snappat en enda domän som jag använt för att stärka mina egna projekt trots att jag som sagt pysslat med detta i 10 år. Dumt eller ej – det har ju gått bra ändå och jag får väl i så fall se just detta som ett ess i rockärmen om jag skulle vilja gå den vägen. Förmodligen förklarar just detta varför min syn på hur saker ska göras ofta skiljer sig från många andras. Och varför jag ofta inte håller med i länkdebatterna även om jag tror att det börjar röra sig åt ett håll som jag håller med om någotsånär.

Visst finns det läge att skratta lite åt den ensamme, men glöm inte att den ensamme måste kunna leverera för att kunna fortsätta vara ensam. Om jag ska sälja SEO eller vara anställd så är mina krav på mig själv (lite överdrivet, men ändå en halvsanning) att jag inte är värdig att sälja dessa tjänster om att jag själv inte klarar av att leva på detta. En åsikt som i slutändan alltid leder till mer ensamhet… Jag är med andra ord dömd till ensamhet.

3 möjliga positiva vägar ur ensamheten vore lämpligtvis:
– In house SEO hos ett företag vars produkt eller tjänst den ensamme gillar. (anställd)
– Anställd hos ett sökmotoroptimeringsföretag som den ensamme respekterar. (anställd)
– Dra in fler personer till sin ensamhet och skapa en gemenskap genom att själv anställa. Det är något jag själv gjort i år då jag flyttade in på företagshotellet Leia i Umeå.

Nu får vi hoppas att du alt-taggar upp denna bild ordentligt så att jag får visa min nuna på ordet ”ensam” vid en sökning.

Ensam - Simon Nyström