SEO – Tänk länkar när du slösurfar

2011-05-09   Sökmotoroptimering  |  6 kommentarer

Erik Bergman heter jag och jag är i full fart med en liten gästbloggsturné som en del i mitt länkbyggande. Jag är affiliate inom nischen bingo på nätet så precis som många av er andra så får jag jobba hårt för mina inlänkar om allt från gratis bingo till svenska bingosidor. Jag har fått möjlighet att gästblogga här så jag tänkte ta tillfället i akt och berätta lite om hur jag bygger länkar när jag slösurfar.

Man är ju inte mer än människa och när man sitter framför datorn 12 timmar per dag är det ju lätt att man svävar iväg till både den ena och andra änden av nätet. Det behöver dock inte vara enbart av ondo! Vid det här laget har jag blivit så seo-skadad att jag har lärt mig att ta vara på slösurfandet som en del i mitt länkbygge. Jag gör helt enkelt så att så fort jag ser en möjlighet till användargenerat innehåll så undersöker jag möjligheten att få en follow-länk.

Att kolla om en länk är follow är enkelt. Det är bara att markera länken, högerklicka och välja ”wiew selected source”. Så heter det i alla fall i Firefox, hur det ser ut i andra webbläsare kanske någon kan fylla på bland kommentarerna? Om det sedan visar sig att det är en follow-länk så ser jag till att få in en eller ett par länkar till någon/några av mina sajter.

Oftast handlar det om kommentarer i bloggposter eller tidningsartiklar men det kan även vara forumsignaturer eller att man rent av startar en gratisblogg som man publicerar ett inlägg i. Det här är självklart inte några starka länkar men det blir ett bra komplement till ens vanliga länkbygge och en länk är alltid en länk.

Ett par exempel

Det första jag kommer och tänka på är den lite smått kända bloggen Blondinbella.se där det har gjorts en liten miss i kommentarsverktyget. Man får nämligen dels en nofollow-länk och dels en follow-länk när man kommenterar:

Länken uppe vid namnet: Lotta

Länken nere där det står ”Blogg:” http://olesenstjej.blogg.se

Ett annat exempel är gratisbloggen improveme som jag snubblade in på någon gång. Det tog mig inte många minuter att registrera ett konto och slänga upp en bloggpost. Det gav mig 3 förvisso väldigt svaga länkar men likt förbannat 3 länkar som dessutom fick en gnutta relevans.

Många bäckar små

Ett par såna här länkar kommer varken göra bu eller bä men om du lyckas få in någon liten länk varje gång du strövar iväg över internets vidder så kommer det bli ett fint tillskott till ditt länkbyggande. Försök dock att försöka begränsa spamfaktorn i det hela, framförallt när du kommenterar personliga bloggar. Helst vill man tillföra något till sajten där man placerar en länk och kan man inte det så vill man i alla fall inte göra någon förbannad!

Om mig

Erik Bergman är som sagt namnet och jag bor sedan ett drygt halvår tillbaka på medelhavsön Malta med min underbara flickvän Johanna och min gamle vän Emil. Tillsammans med 4 andra svenska webbnissar delar vi ett stort kontor (med plats för fler om någon är sugen!).

Erik – Min personliga blogg som uppdateras hyfsat kontinuerligt

@bergmanel – En mycket vis man på twitter

  • bra och tänkvärt inlägg. för att hitta vilka länkar som är follow/nofollow använder jag ett plugin i chrome som visar länkarna som överstrukna om de är nofollow och som vanligt om dom är follow. Pluginet heter SeoQuake, det kanske finns även för FF ?

  • Upplever själv ständigt samma fenomen precis som att jag hela tiden får idéer på nya nischer relaterade till mitt vardagsliv. På tal om gratisbloggar, hur mycket värde finns det i dessa? Är det värt att ta 30-40 minuter åt att registrera ett konto och publicera ett blogginlägg för att sedan länka till mina sajter? Eftersom denna saknar inlänkar så känns det spontant som att en enkel bloggkommentar vore mer kostnadseffektiv?

  • Svårt att säga beroende på vilka sökord det är du vill synas på. För att få ett värde i gratisbloggarna så kräver ju även dom, som du skriver inlänkar. Så det är en svår avvägning beroende på konkurrens och hur mycket tid man kan spendera.

  • Några 30-40 minuter tar det ju inte, snarare 5-10 och jag tror definitivt det finns värde. Tar man tex min blogg http://blogg.expressen.se/grat… så har den fått PR3 utan att jag fixat några länkar och det måste ju betyda nånting.

  • Hmm.. jag har faktiskt SeoQuake inlagt men inte använt den funktionen. Tål att tänkas på och ska undersökas, tack!

  • Pingback: Sökmotoroptimering » SEO ? Tänk länkar när du slösurfar()