Sagan om en webbplats

2011-07-27   Egna projekt  |  12 kommentarer

Inom sökmotoroptimeringsbranschen är det ofta hemlighetsfullt med vilka webbplatser och sökord man arbetar med. Därför tänkte jag dela med mig av mitt arbete med en webbplats i denna bloggposten.

För snart 2,5 år sedan skapade jag en av mina första webbplatser med syfte att tjäna pengar med Adsense. Hade tidigare testat lite med Adsense men detta var första riktiga projektet. Med kunskap inom sökmotoroptimering borde jag väl kunna tjäna enkla pengar genom att driva trafik till webbplatsen. Så jag spenderade en kväll med att göra en webbplats om larm.

Innehåll och design

Jag började med att registrera en domän i november 2008. Datumet när webbplatsen publicerats är enligt Google Analytics i mars 2009.

Webbplatsen är skapad med vanliga klassisk html. Jag har inget bra svar på varför och jag ångrar det varje gång jag ska ändra något på webbplatsen. Skulle jag göra samma sak idag skulle jag självklart göra den i WordPress. Jag har tänkt flytta över den till WordPress många gånger men det har inte blivit av än.

Designen på webbplatsen är enkel med fokus på att lyfta fram innehållet och att få besökarna att klicka på annonserna via Adsense. Egentligen går det väl knappt säga att den är designad utan det är bara text.

Innehållet är det som tagit mest tid även om jag skrev det mesta samma kväll och därefter har lagt till och justerat lite texter. Det är även denna del som är tråkigast – skriva texter om något som man inte har någon kunskap om.

Efter några timmar när kvällen var slut hade jag lagt upp en webbplats designad, med innehåll och även lagt in annonser från Adsense. Nu var det bara vänta på besökarna och givetvis pengarna.

Sökmotoroptimering av webbplatsen

Webbplatsen låg länge och skvalpade långt bak i sökresultaten men det dök upp lite besökare då och då via Google. Och några av dessa klickade på annonserna. Även om det handlade om mycket små summor var det roligt att se att det fungerade – med mer besökare skulle jag bli rik!

Som ni kan se på bilden här nedan kommer nästan alla besökare via Google. Inte konstigt med tanke på att det inte är en webbplats du återvänder till, men den är i alla fall bra optimerad.

För några månader sedan dök webbplatsen upp på första sidan när någon sökte på larm. Jobbar man med sökmotoroptimering är detta alltid roligt. Med bättre placeringar kommer det även mer besökare och förhoppningsvis mer pengar från Adsense.

Förra veckan tog webbplatsen över första platsen på sökordet larm. Före många av de storföretag som har huvudsyssla att sälja larm. Detta med relativt enkla medel.

Under tiden som jag har haft webbplatsen har jag fixat lite inlänkar. Inte jättemånga men tillräckligt för att idag rankas som nummer ett på Google.

Framtiden

Som ni ser på webbplatsen har jag försökte att testa lägga in affiliate men hitills har det inte givit något bra resultat. Vad som händer framöver med webbplatsen vet jag inte. Men det finns fortfarande mer att göra på webbplatsen både när det gäller annonser och innehåll. Förmodligen får den ligga kvar samtidigt som jag hoppas tjäna någon krona via Adsense. Och nej jag blir inte rik på webbplatsen men pengarna räcker räcker i alla fall till en chipspåse i månaden.

Kanske får skylla mig själv nu om de andra företagen i sökresultatet vaknar till liv men ville dela med mig av hur jag har gått tillväga för att hamna etta på sökordet larm.

 • johanejohansson

  Tjena! Bra bloggpost, cool sida! Lite funderingar dock. Jag är ny på detta och sitter inte med någon erfarenhet, och jag testar friskt på alla mina sajter med olika position/färger/former på AdSense. Känner dock spontant att du borde kunna optimera just denna sajt genom att särskilja annonserna lite bättre. Länkarna på dina egna sidor och AdSense är samma färg tex vilket gör att (i vart fall jag) blir lite förvirrad över vad som är vad. Det går förstås köra samma länkfärg där, men då kanske du kan prova att lägga in en bakgrund på annonserna (ser skitfult ut men höjer min CTR) eller positionera de lite mer särskiljt från de andra länkarna, typ i toppen/botten? Jag ska återkomma när jag har mer info att utvärdera om positioner/färger/former men än så länge märker jag stora skillnader mellan sajter, även om underlaget ännu är litet.  Att ha en skarp färg bakom annonsen har dubblerat CTR på en sajt tex =) Vore kul om du också experimenterade lite och bloggade om vad du får fram? 🙂

 • Tack! Jag har testat och ändrat lite då och då men inte märkt någon större skillnad på denna webbplatsen ska sägas. Men absolut värt att testa det nu när det ändå ramlar inte mer besökare än tidigare.

 • Tack för intressant läsning. Alltid roligt 🙂 Bra idé och bra keyword, hoppas den har relativt fin CTR så du tjänar lite på den. En idé är att ha kontakt uppgifter till företag som erbjuder larm på din sida, mot att företagen betalar en årsavgift

 • Kul läsning Simon, och grattis till förstaplatsen! 🙂 Du skulle alltid kunna prova att sälja sajten till någon på plats 2-9, finns nog många företag som gärna syns där högst uppe.

 • Jag har haft en CTR på 10.76% sedan årsskiftet. Det är jag rätt nöjd med.

 • Ja, tackar för tipset. Det har kommit in en del intressanta förslag så får se vad som händer framöver.

 • Tack för läsningen, det är alltid roligt när någon är öppen med projekt. Och grattis till förstaplatsen, det måste du fira! Önskar dig lycka till med sajten!

 • Tack Maria!

 • Guest

  Kul historia!

  Vill också bara påminna dig om att det bara är tillåtet att ha 3 st adsense enheter på samma sida. Du har 4 vad jag kan se för tillfället. Skulle vara synd om du blev straffad.

 • Tack – det hade jag inte en aning om.

 • Tack för att du delar med dig. Just såna här framgångssagor är sånt jag älskar att läsa. Det gör att drömmen om att själv lyckas med adsense en dag, lever vidare…

 • Pingback: Sagan om en webbplats – SEO()