Indexering av webbplats

Vid en lansering av en helt ny webbplats vill du att Google ska indexera din webbplats så fort som möjligt. Görs inte detta kommer du inte få några besökare från sökmotorn för är den inte indexerad finns den inte. Att få en webbplats indexerad tar ett par dagar och du kan hjälpa Google genom en sitemap och någon inlänk. Sedan är det bara vänta och använda site:www.dinadress.se för att se hur många webbsidor som blivit indexerade.

Men ibland händer det oväntade saker.

spindel

Avindexering

Jag lanserade själv en webbplats i söndags där allt gick enligt planerna med indexeringen. Efter ett par dagar var ett par enstaka webbsidor indexerade och efter ytterligare någon dag hade Google indexerat nästan alla webbsidor. I det här fallet är det runt 200 stycken. Men helt plötsligt var antalet nere på 2 stycken. Funderingarna kommer då om det är något vi ändrat eller justerat som gör att Google har börjat avindexeras webbplatsen. Hur ser det ut med robots.txt, redirects, noindex? Allt verkade vara i sin ordning.

Frågade Twitter vad de trodde om problemet och fick svar från @Alfamagnus och @AndersIvar att de har upplevt att det kan hoppa rejält vid indexering. Något jag inte har märkt tidigare men det är inte ofta jag följt det så extremt noggrant som jag gjort i det här fallet.

Så är du med om samma sak vid en lansering. Ha tålamod det löser problemet.