Googla dig själv!

Att bevaka sitt sökresultat på Google är något som du bör göra ofta. Oavsett om det är ditt företagsnamn eller tilltalsnamn så är det viktigt att ditt sökresultat inte innehåller information som kan vara till skada. För tänk om du ska söka ett nytt jobb, eller om kunderna är intresserade av ert företag och det dyker upp massa kritik i sökresultatet. Chanserna minskar betydligt att det ska bli en ny affär eller att du ska få det nya jobbet om det bara står massa negativa saker att i sökresultatet.

Det händer inte mig

Det är möjligt att det inte händer dig, men det kan ju faktiskt vara så att det händer någon annan som heter precis samma sak som du. Eller att ditt företagsnamn smutsas ner av en arg kund som skriver en bloggpost. Kunden kanske har fel, men bloggposten hamnar snabbt högt upp i sökresultatet och besökarna som läser den får bara den arga kundens bild av ert företag.  Så tro inte att det inte kan hända dig, det kan hända alla. När som helst.

Ligg steget före

Skulle det dyka upp något sökresultat som ni inte vill ska synas på Google när någon söker går det givetvis inte bara plocka bort det. Hur fel informationen än är. Utan det ni måste göra att försöka ta placeringarna före och på så sätt knuffa ner de negativa träffarna i listan. Detta kan ofta ta tid så det gäller att ligga steget före.

Jobba med din webbnärvaro

Om du idag är aktiv på webben har du förhoppningsvis ett bra sökresultat om någon skulle göra en sökning. Är du inte aktiv är det kanske någon bloggkommentar som är fem år gammal som dyker upp. Kanske inte alltid lika roligt. Men jobbar du aktivt med din närvaro på facebook, twitter, blogg, linkedin så har du förmodligen ett OK sökresultat. Däremot så är det inte sagt att de aldrig kommer dyka upp något som förstör bilden av dig.

Mitt sökresultat

Här är ett utkast på mitt sökresultat. Det ser OK ut men jag har som ni ser inte alla placeringar men något som jag hoppas ha inom en snar framtid. Det är lite roligt att Google även (ibland) väljer att visa mitt twitterflöde direkt i sökresultatet. Bilderna som dyker upp är inte på mig, men det är OK ändå. Men det bästa av allt är att det inte är något negativt i resultatlistan utan det är en bra bild av mig som Google visar upp.

Om det händer

Skulle det dyka upp ett negativt sökresultat så får man hoppas på att du inte varit helt osynlig på webben tidigare – för då kan det bli svårt. Så mitt tips var aktiv och googla dig själv – ofta!

Läs även Simon Sundéns bloggpost om Mona Sahlins sökresultat samt Kaugesaars om städning på Google.