Facebook kommer fortsätta växa

2010-08-06   Sociala medier  |  5 kommentarer

I höst kommer filmen om fenomenet Facebook, en film där vi får mer information om hur webbplatsen som skapats av Mark Zuckerberg har lyckats få mer än 500 miljoner användare och har blivit större än vad Google är i USA. Bara i Sverige finns det runt 4 miljoner användare.  Det är en fantastisk framgångssaga som kommer bli intressant att få se på film. Även om Mark Zuckerberg inte vill fokusera på antalet användare utan vill lyfta fram de fantastiska möten som har skett tack vare plattformen, så är det fortfarande en siffra som är fantastisk.

Men hur stort kan Facebook bli? Vi har tidigare sett många exempel på stora webbplatser som har tappat sina besökare nästan över en natt. Kommer det hända samma saker med Facebook? Jag tror inte det, de kommer inte tappa sina besökare, utan istället öka besökarantalet.

När Facebook på allvar drog in över Sverige, så var det intressant att leta upp gamla kompisar som man inte träffat på många år. Vad gör de numera? Vilka är de kompisar med? Oj, lite semesterbilder, det måste jag titta på. Oj, hur känner de varandra?

Numera har Facebook blivit ett ”slå-sig-på-bröstet-forum” där alla berättar om hur fantastiskt bra och fint liv de har, hur mycket de tränar, och att det är skönt att ha semester. Här kanske jag låter lite bitter, och det är inte så att jag inte unnar mina vänner ett bra liv, tvärtom. Det är bara att det inte är intressant att läsa, och jag tror att det är fler som håller med mig.

Jag har själv skalat ner mitt flöde extremt mycket, vilket innebär att jag bara ser statusuppdateringar på ett fåtal vänner, vad de andra gör på sin semester bryr jag mig inte om.  Jag skriver mindre och mindre statusuppdateringar, och har aldrig varit något stort fan av att dela med mig av fotografier från någon trevlig semestertripp. Självklart är det jag själv som bestämmer om och när jag ska använda Facebook, för jag använder det faktiskt, men även om det blir mer sällan.

När det gäller att skicka meddelande till vänner, är Facebook oslagbart. För i och med att Facebook är något som ”alla har” så är det givetvis ett perfekt sätt att skicka ett meddelande, starta en diskussion eller bjuda in till något evenemang. Istället för att ringa runt, eller skicka mejl till gamla adresser på hotmail eller telia som ingen har använt på fyra år, när jag når de jag vill med några enkla klick. (Tack för det Facebook)

Så jag tror att Facebook kommer fortsätta växa, i och med att det aldrig har varit enklare att få kontakt med sina vänner. Plus att de även med sitt Open Graph har tagit ett stort steg utanför sin egen plattform. Så kurvan kommer fortsätta gå uppåt ett tag till, för att snart gå neråt, för det kommer hända, frågan är bara när.

Själv kommer jag inte sluta läsa mitt flöde på Facebook – för vem vill missa det lilla som ändå är av intresse. Inte jag i alla fall.

  • Pingback: Tweets that mention Facebook kommer fortsätta växa | Simon Wall -- Topsy.com()

  • Det Facebook har lyckats med som så många andra stora sajter (t.ex. Lunarstorm) in gjort är att bli en standard och trolig ersättare till OpenID. Tack vare att man idag kan logga in och kommentera på en mängd sajter man aldrig tidigare har besökt så finns där stora anledningar till att fortsätta använda Facebook även om man börjar tröttna på några bitar såsom statusuppdateringar.

    Den andra biten är att ”alla” har Facebook oavsett om du träffar någon på landet i Sverige eller i storstaden i Australien. På så vis blir det mycket lättare att kommunicera med sina vänner och det kommer kräva stor energi för att övertyga användarna att överge Facebook och ansluta sig till en ny sajt där enbart en minimal del av sina vänner håller hus – utan sina gamla bildgallerier.

  • Håller med, antalet användare kommer öka, i och med att det är smidigt att få kontakt med varandra. Det blir som en gigantisk kontaktbok där alla finns, men där intresset för statusuppdateringar och semesterbilder minskar.

  • Henrik Olsson

    Jag kan faktiskt inte tänka mig en tråkigare film än den om Facebook.

  • Nä, men det är ok. Tycker man Tears of the sun är bästa filmen som gjorts så förstår jag.